Konuş Benimle || Laurie Halse Anderson ~ Yorum ve Alıntılar


Herkese Merhaba!
Yepyeni bir kitap yorumu ile karşınızdayım.

Melinda, kendi halinde, sessiz sakin bir kızdır. Birbiriyle iyi geçinemeyen bir anne babaya ve okulda onu "ucube,ezik" diye nitelendiren insanlar vardır. Arkadaşları demiyorum. Çünkü Melinda'nın hiç arkadaşı yoktur. O hep yalnızdır. Tek başına oturur, tek başına yemek yer. Kimseyle konuşmaz. Melinda'nın böyle olmasının bir sebebi var. Melinda'nın kimseye söylemediği, içinde sakladığı, onu yaşarken öldüren bir sır! Melinda'nın hayatı bir partide "O ŞEY" yüzünden değişti. "O ŞEY" Melinda'yı yalnızlığa, sessizliğe sürükledi.


Melinda, t*cavüzün ardından kendi içine kapanık dünyasında, sessiz kalmayı tercih etti. Başına gelen olaydan kimseye bahsetmedi. Ailesine bile! Onu suçlayacaklarını, inanmayacaklarını düşündü ve sessiz kaldı.


Melinde, öyle ağır şeyler yaşadı, hissetti ki.. onun durumunu anlatmaya kelimeler yetmez! Gitmek istemediği bir okulu ve girmek istemediği dersleri vardı. Ama resim yapmayı seviyordu ve onu bu karanlıktan cılız da olsa kurtaran bir ışık vardı. Bay Freeman.

Bay Freeman, onun çok şey yaşadığını anlamıştı. Sanki sessizliğinde onlarca cevap, onlarca soru saklıydı ve onun ruhunu kurtarmak için ona ışık oldu.



Melinda'nın bir "ağaç" çizmesini istedi. Ne hissediyorsa, ne yaşadıysa, tüm her şeyi bu ağaca yüklemesini istedi. Bütün zehrini ağaca sunmasını istedi. Melinda, başta bunun gereksiz olduğunu düşünse de resim dersi zamanla en sevdiği ve yüksek not aldığı ders oldu. Melinda, çizdikçe bir nebze de olsa rahatladı.



Melinda, "O ŞEY"den öyle çok korkuyordu ve kaçmaya çalışıyordu ki.. Onu gördüğü her an taş kesilip kalıyordu. Ve bir gün artık susmak istemediğine karar verdi. Başına gelen olayları yazmaya, notlar bırakmaya, anlatmaya başladı. Başlarda hayal kırıklığı yaşasa da bir gün öyle bir şey oldu ki.. Melinda, "O ŞEY"i alt etti. Melinda "O ŞEY"in mahvoluşunu izlerken mutluluktan havalara uçacak kadar çok sevindi. Ve hayat bir kez olsun Melinda'ya gülümsedi.



Yazar, çok güzel bir konuya değinmiş. Bu gibi olaylar yaşayan insanlara rehber olacak bir kitap Konuş Benimle! Zaten kitabın sonunda da bu olayla nasıl başa çıkılacağı, nasıl yardım istenileceği ve nasıl yardım edileceği anlatılıyor. 



Olayları Melinda'nın bakış açısıyla okuyoruz. Ama ben olayların yazarın anlatımıyla yani ilahi bakış açısıyla aktarılmasını isterdim. Olaylar Melinda'nın bakış açısıyla anlatılmasına rağmen yazar karakterlerin iç ve dış dünyalarını çok güzel bir şekilde aktarmış. 



Yazarın anlatımı sade olsa da insanı içine çeken bir havası var. Yazar duyguları hissettirmeyi başarmış. Özellikle bazı kısımlarda o kadar duygu yüklü bir hale büründüm ki.. Neredeyse ağlayacaktım. Her neyse.. Umarım yayın evi yazarın diğer kitaplarını da bizimle buluşturur. (=


Bu tarz durumlar ve daha kötüsü insanların başına geliyor. Bu sadece bir kurgu değil. Gerçek hayatta karşımıza çıkabilecek bir olay. Melinda'nın yaşadıkları kolay şeyler değil. Onun bu hale gelmesini, böyle sessizleşmesini anlıyorum. Neden korktuğunu, nede kimseye derdini anlatamadığını anlıyorum. Ama bu gibi durumlarda susmak yerine konuşmanın ne kadar kuvvetli bir silah olduğunu hatırlatmak isterim. Susarak hiç bir şeyi çözüme ulaştıramazsın. Beni her anlamda etkileyen ve bilinçlendiren bir kitap oldu Konuş Benimle! Yayın evine bizi bu anlamlı kitapla buluşturduğu için teşekkürler! 

Eğer imkanınız varsa bu kitabı edinin ve bir göz atın derim. (=




Pinterest shareGoogle Plus share

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

BLOG DESIGN BY BİR OTAKUNUN DÜNYASI